ELSZÁLLÁSOLÁS SZLOVÁKIÁBAN LIPTÓBAN AZ AQUATHERM ÜDÜLŐHÁZ

FÜRDŐZÉS TERMÁLFÜRDŐKBEN AZ ÉV 365 NAPJÁN, SÍELÉS, TURISZTIKA, RELAXÁLÁS...


liptov-erdok-krivan-szalloda-kunyho-hotel-szallas

Alapvető információk

Engedjék meg, hogy a lehető legszivélyesebben üdvözöljük Önöket Szlovákia egyik legszebb és a turisták számára legérdekesebb régiójában. A szlovák turisztika megalapítója és az első szlovák turistakalauz könyvek szerzője Miloš Janoška ezt a vidéket (a természeti szépségeket tekintve) 1947-ben kiadott Liptó szépségei című könyvében Szlovákia legszebb régiójaként említi. Liptó területe meghaladja a 2000 km2-t. Liptó gazdasági és kulturális központjai Rózsahegy (Ružomberok), Liptószentmiklós (Liptovský Mikuláš) és Liptóújvár (Liptovský Hrádok). Liptó felszínének csaknem 50%-át erdők borítják. Számos savanyúvíz forrás és meleg ásványvízforrás található itt, pl. Bešeňová, Likavka, Kvačany, Žiar, Pribylina, Závažná Poruba, Liptovský Ján községekben és másutt. A régió fürdőhelyeiről is ismert.
liptov-erdok-orokseg-szalloda-kunyho-hotel

A régió

Liptó kulturális emlékekben is gazdag, jellegzetes a népi építészete és folklórja (Vlkolinec, Východná , Liptovské Sliače, Liptovská Osada, Liptovská Lúžna és más községekben). Liptót Szlovákia legmagasabb hegyei veszik körül: a Magas-Tátra, a Nyugati-Tátra és a Chočské vrchy északról, az Alacsony-Tátra délről, a Nagy - Fátra nyugat és a Poprádi-katlan (Poradská kotlina) kelet felől. Liptón 43,5 km -es hosszúságban keresztülfolyik a Vág (Váh) és annak mellékfolyója a Belá. Itt található a közismert Liptovská Mara víztározó. A síelésen és a turisztikán kívül a térségben olyan kevésbé hagyományos sportokat is ki lehet próbálni, mint a paragliding, rafting, lovaglás, speleoszerviz, sétarepülés, hegymászás, kerékpározás, vadászat, halászat. Közismert a Bešeňová-i és a Liptovský Ján-i termálfürdő. A téli időszakban leglátogatottabb központok a Demänovai-völgy (Demänovská dolina), Maliné, Jasná, Chopok, Bocká dolina, Jánska dolina. Liptóban található Szlovákia 3 legszebb, a nagyközönség számára is megnyitott barlangja.
liptov-kultura-emlekek-szalloda-kunyho-hotel-szallas

A régió története

Ez a vidék már az őskorban is lakott terület volt, amit a 6000 évvel ezelőttről származó neolitikus leletek bizonyítanak. Egy jelentősebb település a fiatalabb bronzkorszakból (i.e. 1000) származik, a legfontosabb leletei közé tartoznak az ú.n. liptói tipusú bronzkardok. Liptó történetének jelentős fejezete kapcsolatos a keltákkal. Liptóról először 1231-ben tesznek említést, II.András magyar király uralkodása idején. A kor gazdag történelméről tanúskodnak a Likava-i, Liptó-i, és Liptóújvár-i (Liptovský Hrádok) várakban talált leletek. Liptó a 12. században vált Magyarország részévé. Mint önálló megye a 13. század 2.harmadában keletkezett. A megye központja a liptói régi vár megsemmisülése után változott, először Liptovská Mara, majd Part. Lupča és 1677-től Liptószentmiklós (Liptovský Mikuláš) lett. Liptóban élt a híres szlovák betyár, Juraj Jánošík, akit 1713-ban Valašská Dubová-n fogtak el. Liptó történelmének fontos részét alkotja a bányászat. A 13.században, a német kolonizáció idején a Boca patak völgyében bányásztelepülések keletkeztek, ahol aranyat, ezüstöt, rezet és vasat bányásztak.
Aquatherm & ADA Liptovský Trnovec No. 271, 032 22 Liptovský Trnovec, SLOVAKIA GOOGLE MAP
GPS: N 49´07´15´´ E 19´32´51´´ (decimal: N 49.12089 E 19.54734)
Tel. non-stop: +421-905-500 876 , e-mail: mara@mara.sk
Skype Me™!
Callto://miroslavzachar